Facebook Twitter Linkedin

Victor Mids

Achterop de fiets bij….Victor Mids 

MINDF*CK presentator Victor Mids is als illusionist een graag geziene spreker op congressen en zakelijke evenementen. Hoe kijkt hij naar planning en welke tips heeft hij voor WFM-professionals? Mark Elschot van PlanMen ging op het Engage on the Road congres van Verint  voor onze rubriek “Achterop de fiets bij...” in gesprek met Victor.  

Victor, jij kunt gedachten lezen. Althans, je hebt heel veel kennis en je kent de juiste trucjes waardoor het líjkt alsof je gedachten kunt lezen. Zou je die technieken als planner kunnen toepassen in het contact met de medewerkers?   
De claim dat ik gedachten kan lezen gaat natuurlijk niet over paranormale gaven. Het is niet dat ik ‘hoor’ wat jouw gedachten zijn. Ik noem het zo, maar het gaat om de interpretatie van jouw gedachten. Ik kan inschatten hoe jij op vragen van mij of in bepaalde situaties reageert.  
Aan de hand daarvan kan ik, door gebruik van verschillende technieken, inschatten waar jouw gedachten naar toe gaan. Als ik je dat vertel, ben jij daar verbaasd over, omdat je niet door hebt dat ik jou aan het analyseren ben. Als je er zo naar kijkt, dan kun je dat doortrekken naar elke business: het gaat over van tevoren nadenken over hoe iemand ergens op reageert, en hoe jij daarop kunt anticiperen.  

Pas je dat ook toe op je optredens, dat je daar een bepaalde lijn in volgt? Welke acts en welke handelingen je gaat doen?  
Ja zeker. Ik doe veel dagvoorzitterschappen en afsluiters van congressen. Ik probeer altijd, al naar gelang het thema van de dag en de doelgroep, mijn illusies daarop toe te spitsen.  
Vandaag laat ik bijvoorbeeld zien, wat er met magic in de toekomst wellicht mogelijk is, omdat het thema vandaag is “hoe ziet customer service er in 2030 uit”. Een kijkje in de toekomst! Ik als illusionist kan dat kijkje geven door mijn illusies te gebruiken. Ik doe zo’n 100 van dit soort optredens per jaar, en elke keer ben ik dat zó aan het plannen dat de klant een maatwerkvoorstelling krijgt.  

100 keer per jaar, dat is hard werken. Ik heb je net bezig gezien: best intensief.  
Doe je dan 1 voorstelling per dag, of hoe werkt dat?  

Het is zeker intensief. Het varieert, soms - zoals vandaag - moet ik ergens de hele dag zijn, soms probeer ik er twee op één dag te doen. Dat doe ik zo´n 50 x per jaar en dat is vooral voor mijn agent een drukke bedoening qua planning.  

Je bent opgeleid tot basisarts, maar uiteindelijk ben je iets heel anders gaan doen. Had je toen je de opleiding deed al kunnen denken dat magic, op dit niveau, jouw beroep zou worden? En dat die artsenopleiding eigenlijk maar bijzaak was?  
Ik ben er zeker niet aan begonnen vanuit de insteek dat het bijzaak zou worden, ik wilde arts worden en dat is ook gelukt. Maar gaandeweg mijn opleiding dacht ik wel: ik ga er net een andere twist aan geven, ik ga mijn kennis indirect gebruiken, op mijn eigen manier. En dat is wat ik nu al vijf jaar aan het doen ben en daar ben ik heel dankbaar voor.  

Wat is het beste advies dat je kunt geven aan planners die dit lezen?  
Jee, dat is echt een lastige vraag om snel antwoord op te geven zonder in clichés te vervallen.  
Wat ik vaak zie, en wat ik met illusies ook zichtbaar maak, is dat mensen tegen veel processen en vernieuwingen, ook binnen de planningswereld, weerstand bieden. Het onbekende, nieuwe systemen, nieuwe aanvliegroutes, daar zijn mensen heel bang voor.  
En dat is ook wel te begrijpen. Je brein, zeker naarmate je ouder wordt, is een soort  hardwiring van allerlei systemen waar je op kan vertrouwen en waar je je prettig bij voelt. Op zich is daar niks mis mee, alleen – en dat is ook de boodschap die ik vandaag meegeef - moet je je wel bewust zijn van het feit dat je soms te veel vastgeroest kan zitten in oude patronen, en daardoor niet meer open staat voor nieuwe technologieën, nieuwe software, noem maar op. Via illusies laat ik zien, dat je op een bepaalde manier gevangen zit in je eigen denken, en het kan geen kwaad dat af en toe een beetje los te schudden. Er anders tegenaan te kijken.