Facebook Twitter Linkedin

Bijzonder Jeugdwerk

Mooie samenwerking met PlanMen
Bijzonder Jeugdwerk kwam in 2014 tot de conclusie dat er op het gebied van het roosteren een aardige uitdaging lag. Veel diensten werden extern ingevuld en waren regelmatig niet in overeenstemming met de arbeidstijdenwet. In teams waren grote individuele verschillen ontstaan.

Medewerkers met veel plusuren en medewerkers met minuren. “vrij” bleek regelmatig toch niet “vrij” te zijn. Medewerkers werden dan thuis gebeld, om toch nog even een dienst te draaien. Al met al kwam dit de hulpverlening aan jongeren niet ten goede. Wij constateerden een roostertechnisch en een cultuurprobleem. Reden waarom wij met PlanMen in zee gingen want vreemde ogen dwingen.

Samen met PlanMen hebben wij vooraf goede afspraken gemaakt. Centraal in de aanpak stond het bieden van kwalitatief goede hulpverlening en niet het roosteren. Het roosteren is immers slechts een hulpmiddel. En ja, wel een belangrijk hulpmiddel.

PlanMen adviseerde ons te starten met twee pilotgroepen. Er moest namelijk veel weerstand worden overwonnen. Medewerkers dachten dat goede hulpverlening en de arbeidstijdenwet niet samen gingen. Overtuigen werkte niet. Luisteren en aansluiten wel. Daardoor ontstond een gezamenlijk proces. Hulpverleners konden aangeven welke kwaliteit wanneer nodig was. De adviseur van PlanMen kon vervolgens zijn kwaliteiten aanwenden door een goed rooster samen te stellen.
Een rooster waarbij:

De kwaliteit van hulpverlening gewaarborgd was;
Op inzet van diensten bespaard kon worden. Deze besparing is vervolgens gebruikt om op andere onderdelen de kwaliteit van de hulpverlening te versterken;
Er een herkenbaar rooster ontstond met daarin een goede balans tussen werk en privé;
Medewerkers ook daadwerkelijk vrij waren, als zij niet hoefden te werken (geen belletje voor een dienst);
De arbeidstijdenwet wordt nageleefd.

Terugkijkend een mooi resultaat, behaald door een goed proces en dito samenwerking met PlanMen.

Frank van Gemert
Bijzonder Jeugdwerk
 

Terug naar het overzicht
Bart
Bart

Vragen? Ik help je graag verder!