Facebook Twitter Linkedin

Achter op de fiets bij Henk Blok

Nieuwsgierig als we zijn, reizen we voor de rubriek “Achter op de fiets bij….” stad en land af. Aan bekende Nederlanders vragen we hoe de schijf van zes van invloed is op hun planning.

De stem van Henk Blok (1967) kennen we bijna allemaal. Als vaste nieuwslezer van het Radio 538 programma “Evers Staat Op” praat hij dagelijks miljoenen luisteraars bij over het nieuws. Dat doet hij op geheel eigen wijze, wat hem zelfs de award voor beste radio nieuwslezer heeft opgeleverd. Naast het radiowerk hoor je zijn stem ook als voice-over bij onder andere Hart van Nederland en diverse tv-commercials.

Elke ochtend luister ik met veel plezier naar Radio 538. Ik hoor dan een groep mannen die vreselijk veel lol hebben. Als je niet beter zou weten, dan zou je denken dat je luistert naar een vrijdagmiddagborrel. De vrolijke muziek wordt afgewisseld met serieuze gesprekken en flauwe grappen. Het blijft een bijzonder fenomeen, maar is ook direct weer een geweldig concept. Een vrijdagmiddagborrel die 5 dagen per week wordt gehouden. Daar zou ik ook wel onderdeel van willen uitmaken.

Daarom heb ik Radio 538 aangeschreven en mijzelf uitgenodigd voor een uitzending van het programma Evers Staat Op. Door het team werd hier enthousiast op gereageerd. Maar, wel onder strikte voorwaarden. Het moest in mijn rode pak en op de fiets. Geen probleem! Je moet wat over hebben voor een dosis inspiratie. Al blijft vroeg opstaan niet één van mijn meest sterkste punten……..

Achter op de fiets bij Henk Blok

Je bent al jarenlang actief als nieuwslezer, dan kun je inmiddels al wel een forecast maken van de onderwerpen?
Hahaha, als ik zo’n voorspellende gave had gehad, dan zat ik niet meer elke ochtend vroeg achter de microfoon! Dan had ik de getallen uit de Lotto goed en zat ik heerlijk op een Caribisch eiland van de cocktails te genieten.

Al heb je wel een beetje gelijk. We kunnen sommige onderwerpen al wel zien aankomen. Denk maar aan de verkiezingen of grote sport evenementen. Als er een champions league finale is, dan weet je een dag van te voren al dat je dat gaat behandelen. Maar verder is het ook elke dag een keuze wat we gaan behandelen. En dat is ook voor mij en mijn redacteur een sport. Elke dag gaat om half 5 de wekken en rijd ik naar de studio. Samen met mijn redacteur bekijken we dan welke onderwerpen we wel en niet gaan behandelen.

En beginnen jullie dan de dag met het goede nieuws?
We maken wel een mix van verschillende soorten nieuws. Maar onze luisteraars willen het nieuws horen. Wat we wel doen, is dat we berichten afwisselen. En dat moet ook, want er komt natuurlijk steeds meer nieuw nieuws bij. Dat verwerken we in het bulletin zodat er steeds met een andere invalshoek wordt gekeken. We proberen natuurlijk wel het nieuws van een Radio 538-saus te voorzien. Al hebben mijn redacteur en ik daar soms nog wel wat discussie over.

Discussie over het nieuws? Nieuws is nieuws toch gewoon nieuws?
Het nieuws is ook absoluut nieuws. Maar we zijn niet snel tevreden over hoe we het brengen. Ik zal je een voorbeeld geven. Laatst was er een kettingbotsing geweest. Ik had toen gezegd dat er gelukkig geen gewonden waren gevallen. Mijn redacteur vond toen dat dat discutabel was, omdat ik een mening gaf. Dus zo zie je maar, het kan om de kleinste woorden gaan. Gemiddeld genomen luisteren onze luisteraars tussen de 15 en 30 minuten. Dus horen ze maar 1 nieuwsbulletin. We zouden het onszelf heel makkelijk kunnen maken en gewoon elk half uur hetzelfde opdreunen. Maar dat is mijn eer te na. Ik probeer het nieuws juist te presenteren. Daarbij zoek ik de interactie op met Edwin, Niels en Rick. Zij weten ook niet welke onderwerpen ik ga behandelen. Zo houden we de reacties vanuit hen ook oprecht.

Met zoveel aandacht een nieuwsbulletin opmaken van 1 á 2 minuten is dus toch een vak apart. Wat is het geheim?
Het geheim is net als met zoveel dingen, vroeg opstaan.

Pfff…… je klinkt nu net als mijn vader. Die heeft ook altijd van die wijze lessen.
Dan heb je een verstandige vader, want het is wel waar.

Hoe vroeg sta je dan eigenlijk op?
Elke dag gaat bij ons thuis de wekker om half 5 en rond half 6 ben ik in de studio. Dan bereiden we ons voor en start om 6 uur de uitzending. De show duurt tot 10 uur. Daarna heb ik vaak nog wat verplichtingen hier bij Radio 538. Je kent het wel, vergaderingen en overleggen. En ik ga voor Radio 538 ook weleens het land in, voor het item “Henk in de regio”. Dan maken we reportages van klein nieuws uit de regio.

Als je elke dag om half 5 op staat, hoe vroeg ga je dan naar bed?
Zo rond de klok van 9 uur ga ik meestal naar bed. Dat betekent wel dat ik een ander leven heb, dan de gemiddelde mens. Veel tv-programma’s kijk ik via uitzending gemist of neem ik op. Klinkt saai, maar ik ben er aan gewend. En het is een ideale troefkaart om onder saaie verjaardagen uit te komen.

Verloopt alles altijd volgens het rooster of moet er op de dag nog wel worden bijgestuurd?
Het verloopt nagenoeg altijd volgens rooster. We hebben veel hulpmiddelen die ons helpen om op tijd te zijn. In de studio hangen overal klokken die de tijd aftellen tot het volgende reclameblok of wanneer dat is afgelopen. We houden elkaar op het werk best scherp.

Maar eerlijk is eerlijk, het is weleens voorgekomen dat ik om half 5 opstond en onder de douche vandaan kwam en mijn vrouw me verbaasd en licht geïrriteerd stond  aan te kijken. Het was namelijk zaterdagochtend en we konden dus uitslapen.

En over het algemeen zijn onze gasten ook altijd op tijd. Behalve een niet nader te noemen Nederlandstalige artiest. Die zou bij ons in de uitzending een liedje komen doen, maar kwam maar niet opdagen. En hij en zijn manager namen beide de telefoon niet op. Toen werden we ’s avonds gebeld door de beveiliging van Radio 538. Er stond een meneer voor z’n neus die een liedje wilde komen zingen. Het bleek dat deze zanger zich vergist had in 8 uur ’s avonds in plaats van ’s ochtends.

En wie was dat dan?
Ja, dat ga ik natuurlijk niet zeggen. Dat zou niet sjiek zijn. Maar die zanger zingt nu wel een Toontje Lager.

Wat is je beste advies aan plannend Nederland?
Je hoort weleens bij commercials de zin “resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst”. Daar ben ik het niet mee eens. Je moet als planner juist leren van het verleden en die kennis gebruiken om de toekomst te kunnen voorspellen.