Facebook Twitter Linkedin

Achter op de fiets bij Heleen de Geest

Nieuwsgierig als we zijn, reizen we voor de rubriek “Achter op de fiets bij….” stad en land af. Aan bekende Nederlanders vragen we hoe de schijf van zes van invloed is op hun planning.

Ik heb enkele mensen in mijn omgeving waar ik altijd van op aan kan. Zij zijn mijn bakens in mijn dagelijks bestaan. Bij hen weet ik wat ik kan verwachten en ze helpen me verder. Zo is er de kapster op de hoek. Die zorgt ervoor dat ik altijd bij ben met de laatste roddels uit de straat. Dat voorkomt ongemakkelijke situaties bij de buurt bbq. En zo zijn er nog een aantal. Maar één van de belangrijkste steunpilaren is toch wel Heleen de Geest (1972). Mijn favoriete filelezer van de ANWB. Zij zorgt ervoor dat ik geen onnodige vertraging oploop. En soms………, soms ga ik bewust in de file staan om haar zwoele stem te horen. Maar zolang de kapster van de hoek dat niet weet, is het een goed bewaard geheim.

Maar ik was inmiddels wel nieuwsgierig geworden naar Heleen en haar collega’s. Hoe krijgen zij het toch voor elkaar om dag in dag uit de files voorspellen. Is dat ook een kwestie van een goede forecast maken? En hoe ziet het er dan uit? Is het een grote studio? Of meer een control room uit een science fiction film. Met allemaal wallboards en satellietbeelden?

Daarnaast vond ik het toch ook wel een keer tijd worden om Heleen te bedanken voor al die jaren. Dus trok ik met een fles champagne onder de snelbinder naar Den Haag. Naar de branchevereniging van mijn beroepsgroep; de Algemene Nederlandse Wielrijders Bond.

Als je wakker wordt, weet je dan al de lengtes van de files te voorspellen?
Nou…………. nee. Het verkeer blijft erg onvoorspelbaar. Het is moelijker te voorspellen dan het weer. Je kunt natuurlijk wel de vaste dagen benoemen waarop het nou eenmaal drukker is dan normaal. Zoals vandaag bijvoorbeeld. Het is een donderdagochtend die iets drukker is dan normaal. Maar hoeveel drukker dan normaal, dat blijft lastig te voorspellen. Had jij eigenlijk file?

Nee, joh. Ik had nergens last van want ik was op de fiets.
Arm schaap…… Maar wel lekker sportief, hoor!

Dank je! Maar is het dan dat jullie wel zien hoe druk het is als je op de wall displays kijkt?
Nee, dat zeker niet. Vanuit onze afdeling maken we wel een verkeersverwachting. Die prognose is gebaseerd op de dag van de week en het weer. En daar nemen we dan bijzondere gebeurtenissen in mee. Bijvoorbeeld een groot evenement ergens in het land, zoals de Luchtmachtdagen. Of een vakantieuittocht. Wij weten dan wel wat er zou kúnnen gebeuren, maar ook niet precies. Want uiteindelijk worden files toch vooral veroorzaakt door menselijk gedrag.

Als je de files analyseert, wat is dan de belangrijkste conclusie?
De file oorzaken hangen af van het gedrag van mensen. Zoals bijvoorbeeld gisteren was het heel warm en dan weten we dat er veel ongelukken gebeuren. Automobilisten zijn een beetje suf en letten niet goed op. Dan weet je dat het een nare spits wordt met veel ongelukken. En die ongelukken zijn niet te voorspellen. Het verloopt eigenlijk altijd anders. We noemen het wel normaal, maar dat is het natuurlijk niet, want een spits is niet normaal.

Als er een vrachtwagen omkiepert en de weg ligt bezaaid met lading, dan is dat voor de betrokkenen en de mensen in de file heel vervelend. Maar stiekem is het voor ons wel leuk. We proberen dan zo goed mogelijk alternatieven te bedenken.

Toen Giel Beelen nog op 3FM z’n ochtendshow had, daagde hij jullie altijd uit om de filelengte in kilometers te schatten. Is er een borrelpot verstopt in één van de bureaulades?
Hahaha, ja dat was altijd wat. De één was er beter in dan de ander. Maar wij doen dat niet meer. We zijn al geruime tijd afgestapt van de file uit te drukken in kilometers. Giel was nog de enige die dat nog zo noemde. We hebben het meer over de vertragingstijd in minuten. En dat is natuurlijk ook veel handiger. Want als alle rijstroken vaststaan, dan kun je over 5 kilometer nog steeds 15 minuten extra reistijd hebben. Terwijl een file met langzaam rijdend verkeer over 10 kilometer je slechts 5 minuten extra kost. Al moet ik je wel zeggen dat we wel een soort magische grens hebben op de afdeling. Dat is de 1.000 kilometer grens. Die raken we nog wel eens rond de sneeuwperiode. Dat is voor de automobilisten natuurlijk geen pretje. Maar voor ons zijn dat de krenten uit de pap. Dan kunnen we echt onze toegevoegde waarde aantonen. Door de luisteraars op de hoogte te houden, of gewoon een hard onder de riem te steken.

Hoe ziet jullie eigen planning er uit? Werken jullie met vaste diensten?
Het is altijd verschillend. Zoals vandaag begin ik om 05.45 uur. Dat houdt dan wel in dat ik om 04.40 uur opsta. Dan rijd ik op m’n gemak vanuit Noordwijk hiernaartoe. Onderweg ga ik mijn stem vast opwarmen. Dat doe ik door mee te zingen met de muziek. Of door tegen mezelf te praten. Ik ben dan zo blij dat het rustig is op de weg. Want het voelt toch altijd een beetje gek.

Het eerste wat we doen met de vroege dienst, is het inspreken van de intro’s voor de radiostations die geen live bulletin hebben. Zoals bijvoorbeeld Sky Radio. Die intro maken we elke dag opnieuw, omdat je stem hetzelfde moet klinken als het bulletin. En je hebt nou eenmaal niet elke dag dezelfde stem.

Vanaf 06.00 uur beginnen we met de live uitzendingen. Het wordt dan echt aanpoten, want tot 10.00 uur hebben we een aaneensluiting van uitzendingen. Elke tien minuten een andere zender. En dat doen we dan vanuit de verschillende hokjes, waar we in hoog tempo tussen moeten wisselen. Je ziet in die uren de files ook echt aanzwellen en dan heb je soms niet eens tijd voor een kopje koffie. Pas rond 10.00 uur kunnen we uitpuffen. Vanaf dat moment doen we elk half uur weer uitzendingen, omdat de files minder zijn. De tijd tussen de bulletins in gebruiken we voor het bijhouden van de actualiteiten en de statistieken. Ook houden we ons bezig met de files in het buitenland.

De ochtenddienst duurt tot 14.00 uur en dan wisselen we met de dagdienst, die werkt tot 22.30 uur. Die dienst is een omgekeerde volgorde van de ochtend. Je ziet rond de avondspits de files weer groeien. Er is dan weinig tijd voor het nuttigen van de avondmaaltijd. Pas vanaf 20.00 uur kan de magnetronmaaltijd genuttigd worden.

Tot slot hebben we dan ook de luxe dienst, die begint om 10.30 uur. Dat is mijn persoonlijke favoriet. Want ik ben namelijk niet zo’n vroege starter. Dus om 10.30 uur tot 19.00 uur komt mij beter uit. Ik ben namelijk fanatiek hardloper en kan dan voor het werken even uitrazen.

Waarom worden de fileberichten eigenlijk door de ANWB verzorgd?
De ANWB doet een aantal zaken voor haar leden. En één daarvan is het verzorgen van de verkeersinformatie. We houden alles bij qua files, maar ook bijzonderheden op de wegen. Soms gaan we zelf knooppunten verkennen. Die gegevens gebruiken we dan om ons hard te maken voor de leden. Dan lobbyen we op gemeentelijk, provinciaal of landelijk niveau. Maar het verzorgen van de file informatie is een toegevoegde waarde voor onze leden. En daarnaast is het ook reclame voor de ledenwerving van de ANWB. Want vergis je niet, we doen 120.000 keer per jaar de filevermelding.

Natuurlijk zien we dat de technologie veel overneemt zoals Tom Tom traffic of Flitsmeister. Maar je ziet toch dat bij mensen radio de voorkeur heeft. Dat blijkt ook uit onderzoek. Het wekt vertrouwen en de toegevoegde waarde die we leveren is waardevol. Misschien wel omdat we wat empathie overbrengen.

Wat is het belangrijkste ingrediënt voor een bulletin?
Zo, dat is een moeilijke. Want één ding is zeker, iedereen is ontevreden. Want niet alle files staan erin. Maar je moet een algemeen beeld schetsen voor de luisteraar. Het moet zo zijn, dat als je de auto instapt, je meteen weet wat er speelt. Als het dus redelijk normaal is die ochtend behalve bij Amsterdam, dan melden we dat. Lang niet altijd zo concreet als de mensen in de files rondom Amsterdam het zouden willen horen, maar wel dat iedereen weet dat het overall gezien wel meevalt.

We zorgen dat we de krenten uit de pap halen. Want er is echt geen beginnen aan om alles te benoemen. We pakken van de 80 tot 100 files die er staan, er slechts 4 uit. Maar dan geven we daar uitgebreide info over en hoe je die kunt omzeilen. Mensen zien op internet toch wel het totaaloverzicht.

Verder is het belangrijk dat je goed kunt improviseren. Want elke minuut verandert er wel weer wat. Dan heb je net een verhaal met omleidingen bedacht, en gaan de rijstroken weer open en lost de file op. Soms kan het wel eens hectisch zijn op de afdeling. Dan moeten we tussen de normale tijden van het hele- en halve uur een uitzending doen. BNR heeft dat bijvoorbeeld. Dan ben je soms nog wat aan het uitwerken en vergeet je het bijna. Daarom hebben we een alarm en al die klokken die aftellen...

Moet je weleens bijsturen omdat er wat mis gaat?
Er gaat heel vaak wat mis, maar dat hoort erbij. Ik denk dat we daar niet meer zenuwachtig van worden. Dat was wel anders toen ik hier net werkte. Ik kreeg me toen een hoestbui bij Radio Noord Holland, dat ze me maar hebben weggedraaid. Ik dacht dat ik er nooit overeen zou komen. Maar gelukkig bleef dat me niet achtervolgen.

Wel gaat er op de achtergrond veel net niet mis. Want we hebben best veel te doen en sommige zenders doen hun uitzending op wisselende momenten. Dus als je dan even in je typewerk zit en je let niet op, dan komt een collega naast je bureau staan en tikt op je schouder. Heleen over 20 seconden moet je bij 538 zijn. Dan is het sprinten, maar merkt niemand dat in de uitzending.

Wat we wel eens hebben is dat het systeem uitvalt. Dan zie je niets meer, dan is het een verloren zaak en kun je niks meer. In zulke gevallen moet je maar hopen dat je je kan herinneren wat je op je scherm zag staan. Maar ja, omdat we hier lang werken, kunnen we daar wel mee wegkomen. Zoals John Souhoka, die werkt al 43 jaar bij ons.

En voor de rest zijn het meestal de dj’s van de zenders die er een potje van maken. Dan schakelen ze te laat in. Of ze lopen uit omdat ze een persoonlijke vraag stellen. Dat is wel leuk hoor. Op die manier zijn we toch ook een beetje onderdeel van de show.

Wilde je altijd al lezer worden?
Nee, nooit gedacht. Wel heeft het presenteren er altijd ingezeten. Net als alle collega’s ben ik erin gerold. Ik heb Spaans gestudeerd, maar heb niets gedaan in die richting. Ik werkte bij een reclamebureau en ben hier aangenomen op mijn stem.

Het beste advies voor de planners?
Vooral niet te veel van tevoren plannen en geen oplossingen bedenken voor problemen die zich nog niet hebben voorgedaan. Soms gewoon dingen op je af laten komen. Je hoeft niet alles in te gieten met alternatieve noodscenario’s. Wel moet je plannen, maar ook ruimte behouden voor ad hoc zaken. Maar dat komt misschien omdat ik hier werk in een hectische omgeving. Daar werkt dat juist heel goed.