Facebook Twitter Linkedin

Achter op de fiets bij de schippers van de Kameleon

De schijf van zes is voor planningsprofessionals het fundament voor personeelsplanning. Nieuwsgierig als ik ben, reis ik voor de rubriek “Achter op de fiets bij…..” stad en land af. Ik vraag bekende Nederlanders hoe de schijf van zes van invloed is op hun planning.

De zomer is voor veel workforce management professionals een moment van rust en bezinning. Terugkijken en bedenken wat er beter zou kunnen. Uiteraard wordt dit in een verbeterplan gegoten en bij terugkeer op de werkplek direct geïmplementeerd. En er is een grote groep workforce management professionals die gewoon lekker de boel de boel laten en volop genieten van de welverdiende vakantie. Even gewoon ongegeneerd lekker niks doen. En dan is er één vakidioot die z’n vakantie besteed aan het bevragen van bekender Nederlanders over planning. 

Maar als het dan toch zomer is, dan moet je op z’n minst iemand hebben met een leuk verhaal én een boot. De Volvo Ocean race leek een optie, maar helaas bleken mijn fietskuiten geen zeebenen te zijn. Dus zocht ik het maar dichter bij huis. De Sneekweek heeft al jaren mijn interesse. En ik kende nog een tweeling uit die contreien, Hielke en Sietse Klinkhamer.

Dit duo maakte de grootste avonturen mee in hun boeken. Bovendien zijn er twee speelfilms van gemaakt. Dat was al weer in 2003. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan een serie. Ik was altijd jaloers op deze tweeling. Het leek altijd alsof zij met het grootste gemak de wildste avonturen beleefden. En het mooiste was, het liep altijd goed af. Is dat dan puur toeval of is het echt goed plannen?

Schippers van de Kameleon

De Kameleon hebben jullie gekocht van een schipperszoon en was een oud barrel. Hadden jullie ooit durven voorspellen dat die boot daadwerkelijk zou gaan varen?
Hielke: Absoluut! Daar hadden we vanaf het begin al het vertrouwen in. We zijn Friezen he? Geen Randstedelingen die het altijd negatief inzien.
Sietse: Ja, maar we moeten wel eerlijk zijn. We hadden niet kunnen voorspellen dat we met zo’n bloedgang over het water zouden gaan.
Hielke: De motor van de auto van de dokter, die we kregen omdat we hem gered hadden, was eigenlijk te krachtig voor onze boot. Maar ja, geluk maakt soms een mooie planning!

Geluk maakt soms een mooie planning? Is dat één van de vele Friezen wijsheden of jullie motto?
Hielke: Mark, we zijn gewoon wat minder van het plannen.
Sietse: We zijn stoere Friezen, he? Wij zien wel wat er gebeurt.
Hielke: En uiteindelijk werkt dat voor ons het beste. Zeker als we mensen moeten redden.
Sietse: Ja, dan is het gewoon gas erop en gaan!

Wat is het beste advies dat Hielke en Sietse aan onze lezers kunnen meegeven?
Hielke: Probeer niet alles vanuit een vast stramien te bekijken. Bekijk het met en open blik.
Sietse: Niet al te veel nadenken, maar gewoon gaan!

Verhalen die je alleen in boeken leest of in films ziet, zijn natuurlijk geen representatieve weergave van de werkelijkheid. Ook de avonturen en antwoorden van Hielke en Sietse niet. De acteurs Jos en Koen van der Donk zijn speciaal voor PlanMen nog eens in hun oude rol gekropen. Ik was bij hen op bezoek om meer inzicht te krijgen in de planning van een speelfilm.
Hadden jullie altijd al de ambitie om acteur te worden?
Koen: Nee, dat is het grappige aan het verhaal. We hadden geen ambitie of dromen om acteur te worden. We hebben eigenlijk meegedaan aan de auditie omdat we het gewoon leuk vonden om met elkaar te spelen. En omdat we een tweeling zijn, zaten we vaak samen in dezelfde fantasiewereld.
Jos: Onze moeder vroeg mij een keer om auditie te doen voor Pietje Bell. Maar dat wilde ik niet, want dan zou ik het alleen moeten doen. Een klasgenoot kwam met een advertentie voor de Kameleon en dat was met z’n tweeën. Dus daar hebben we wel op gereageerd.

Jullie waren nog minderjarig destijds. Maar dan mag je toch niet onbeperkt opnames maken?
Koen: Klopt, daar is echt strikte wet- en regelgeving op en was ook best wel een dingetje. Je mag maximaal een aantal uur per week werken. En die grenzen zijn te krap om een goede film op te nemen.
Jos: En alles moest dus ook tijdens de schoolvakantie. Dan misten we niks van school. Met 30 draaidagen stond dus de hele vakantie in het teken van de film.

Maar met zo’n krappe periode moet er wel heel strak gepland zijn?
Jos: Ja, dat is het zeker. Er was bijna geen studio draaidag. Dus alles werd opgenomen op locatie. Soms was dit binnen, dus dan was het nog makkelijk. Dan was je enkel afhankelijk van de acteurs en de productiemedewerkers. En ja, natuurlijk met alle attributen zoals licht, geluid, noem maar op.
Koen: Maar de buitenopnamen waren pas echt gepuzzel. Want als je alles op locatie had, dan zou je kunnen filmen. Mits er natuurlijk geen vliegtuig overvliegt of een auto toetert. En het werd in Nederland opgenomen, dus ja, ook het weer was van invloed. Je kan dus wel wat plannen, maar als het regent, gaat het mooi niet door.

De productieleiders hebben dan zeker verschillende scenario’s bedacht en dan wordt er een andere opname gedraaid?
Koen: Nee, dan heb je gewoon pech. Dan ga je zitten wachten tot de bui over trekt en dan ga je de scène opnemen. Het is namelijk niet te doen omdat je niet altijd met dezelfde acteurs bent. Dan zou je dus acteurs op de set hebben die als back up een draaidag hebben.
Jos: Eigenlijk is er sprake van een continu planprobleem. Bijna alle scènes lopen uit door allerlei redenen zoals het weer. Maar sommige problemen kun je wel eerder tackelen door gewoon het boerenverstand te gebruiken. Zo zou een helikopter opnames vanuit de lucht maken voor onze eindscène. Alles was geregeld, acteurs op de set. Vergunning in orde gemaakt. Tot de cameraman erachter kwam dat zijn camera een andere koppeling had dan die de helikopter had. Ging de hele draaidag niet door.

Wat zijn jullie gaan doen na de film?
Koen: We zijn voor ons zelf begonnen. Het geld dat we verdiend hebben, hebben we geïnvesteerd in ons bedrijf (PlayForward) dat films maakt voor bedrijven.
Jos: Het filmen had ons wel besmet. Dat was iets magisch en daar wilde we mee verder. Maar dan achter de camera.

Zien jullie dan overeenkomsten met de planning in speelfilms?
Koen: Absoluut! Het maakt eigenlijk geen verschil of je nu een speelfilm maakt of een bedrijfsfilm. Het draait erom dat je de essentie weet over te brengen. En dat doen we nu met het maken van video’s en animaties.
Jos: Alleen hebben we het nu niet over een liefdesverhaal of een spannende actiefilm, maar over een bedrijfsfilm gericht op een nieuwe markt, een uitleganimatie over een nieuwe dienst of een instructiefilm voor een nieuw product.