Facebook Twitter Linkedin

Efficiënter plannen

Dagelijks zijn we met z’n allen druk met het realiseren van de gestelde doelstellingen. Een grote en veel voorkomende valkuil is echter dat doelstellingen niet altijd zuiver of actueel zijn. Want wie bepaalt die doelstellingen eigenlijk? En waar zijn die op gebaseerd? Op onderbuik gevoel? Wie zal het zeggen.

De veel gestelde doelstellingen binnen planningsafdelingen gaan over het algemeen over de outputkant van het rooster. Ziektecijfers, service level, afgehandeld werkaanbod, aantal geholpen patiënten en ga zo maar door. Al deze doelstellingen worden in verschillende rapportages gepresenteerd. Maar wat zeggen deze rapportages? Eigenlijk niets anders dan je realisatie ten opzichte van je eigen doelstellingen. Is het niet veel interessanter om juist deze cijfers af te zetten tegen de cijfers van anderen? 

In samenwerking met Monaco Planning hebben we een instrument ontwikkeld dat inzicht geeft in de ándere KPI’s van een rooster. De score van jouw rooster wordt hierbij afgezet tegen je eigen doelstellingen en het continu gemeten branchegemiddelde. 

Op basis van 10 meetwaarden, zoals bijvoorbeeld roostercorrecties of flexinzet wordt een cijfer geproduceerd. Wij noemen dit cijfer de Plannings Quotient (PQ). Deze inzichten kunnen op nagenoeg alle plannings- en roosterpakketten worden verkregen.

De output van deze analyses bied je de mogelijkheid om te kijken hoe efficiënt je planning is ten opzichte van je eigen doelstellingen en het branchegemiddelde. Voor de organisatie biedt de uitkomst inzicht in het verbeterpotentieel. Door daar dieper op in te zoomen, kun je ook zien wat de besparingen zouden zijn. Maar ook tegen welke kosten.

Delta Pi kijkt niet alleen naar de grote totalen, de big data zoals het op z’n Engels klinkt, maar biedt ook de mogelijkheid om in te zoomen op afdeling, team en medewerker niveau.

Wanneer je anders kijkt, zie je ook meer. De PQ analyse bied je inzicht in de efficiëntie van je planning. Efficiëntie waarbij niet alleen wordt gekeken naar het besparen van geld. De efficiëntie projecteren wij op de belangendriehoek; tevreden klanten, tevreden medewerkers en optimale kosten.

Anders dan een quickscan of audit plaatst dit jouw performance in perspectief. In perspectief met branchegenoten en ten opzichte van je eigen doelstellingen.

Let wel: de PQ analyse is geen afrekening, maar een hulpmiddel. Het geeft inzicht in de performance. Het biedt wellicht verbeterpotentieel. En als dat er is, kun je ook precies zien waar dit zich bevindt in de organisatie. En wellicht nog veel belangrijker, wat je ervoor moet doen om dit te verzilveren.

Belangrijker nog is wat de impact van dit te verzilveren verbeterpotentieel is. Zo besteed je juist wel aandacht aan dié KPI’s die direct het PQ cijfer verhogen met 0,75 punt of meer. Stop met de aanpassingen die toch elke keer weer te veel tijd kosten en je 0,05 punt voor uit helpen.

PlanMen kan voor jou de PQ van jouw organisatie toetsen.

Atze
Atze

Vragen? Ik help je graag verder!