Hoe omarm je een flexpool in de zorg en waarom is het belangrijk?
Hoe omarm je een flexpool in de zorg en hoe zet je de flexibele schil optimaal in? Download nu het whitepaper.
Lees meerDe Arbeidstijdenwet (ATW), ook wel in de volksmond “werktijdenwet’” genoemd, is een complex geheel van regels die de maximale arbeidstijden en minimale rusttijden van werknemers bepalen. In de Arbeidstijdenwet staat hoeveel uren werknemers in een bepaalde periode mogen werken en hoeveel tijd ze recht hebben op pauze of rust. Er zijn daarnaast extra normen voor nachtarbeid, werken op zondag, overwerken en oproepdiensten (consignatie). De Arbeidstijdenwet geldt voor iedereen vanaf 18 jaar die voor een werkgever werkt, dus ook voor uitzendkrachten, gedetacheerden en stagiairs.
Al met al een hoop regels waar je tijdens het plannen rekening mee moet houden. Om dit makkelijker voor jou te maken heeft PlanMen een duidelijk overzicht gemaakt dat je hier gratis kunt downloaden.
In de Arbeidstijdenwet staan de algemene regels over:
De Arbeidstijdenwet is van toepassing op al jouw werkzaamheden als werknemer. Als je verschillende banen hebt, moet je de verschillende werktijden bij elkaar optellen. Zo kun je nagaan wat jouw werktijden en rusttijden moeten zijn. De ATW is dus niet voor jou van toepassing wanneer je zzp’er of freelancer bent.
Voor bepaalde beroepen en sectoren staan er aanvullende regels voor werk- en rusttijden in het Arbeidstijdenbesluit. Deze regels wijken af van de algemene ATW regels en staan in het Arbeidstijdenbesluit. Het Arbeidstijdenbesluit geldt alleen als dat is afgesproken in de cao.
De Inspectie SZW controleert of bedrijven de ATW naleven. De Inspectie kan boetes opleggen aan bedrijven die de regels overtreden. Of proces-verbaal opmaken, wat kan leiden tot strafvervolging.