Facebook Twitter Linkedin

Blog: Miljoenen verdienen door inefficiënt zorg te verlenen

Wat zal er vreemd zijn opgekeken door de diverse zorgverleners in Nederland. Er was weer eens nieuws te melden uit hun vakgebied. Dit was alleen niet terug te vinden op de voorpagina, maar ergens in de midden katern. Blijkbaar vond het redactiegilde het niet de moeite waard om dit op de voorpagina te plaatsen. Of weerhield hun schaamte zich daartoe. Snel sloegen de zorgverleners terug naar de voorpagina. Het stond er toch echt. 8 juni 2015. Helaas, geen 1 april, maar de harde werkelijkheid.

In een donkere kamer, ergens in een jaren ‘70 gebouw heeft iemand bedacht dat het allemaal anders moet. “We verhogen de regeldruk simpel door op taakniveau te beoordelen of er BTW moet worden afgedragen.” Wijkverpleegkundigen moeten, naast het verlenen van zorg, ook tijd steken in zaken als preventie en overleg met huisartsen, maatschappelijk werk en andere partijen in een wijk. Sinds dit jaar is er een apart budget voor deze taken. Maar omdat het niet direct zorg voor een patiënt betreft, oordeelt de fiscus dat deze taken van een wijkverpleegkundige niet onder de btw-vrijstelling voor de zorg vallen.

Concreet houdt dit dus in dat de wijkverpleegkundigen nóg minder uren bezig zijn met hun vak. Namelijk het bieden van verpleging aan hen die dit nodig hebben. In plaats daarvan moeten zij nog meer administratie gaan bijhouden. Ja, uiteraard, meten is weten. Maar de gehele zorgbranche wordt op dit moment overladen met allerhande regels die allemaal leiden tot meer administratie. En waar krijgen zorgverleners nou net geen energie van……? Juist van administratie. Persoonlijk geloof ik dat je mensen in hun kracht en energie moet inzetten. Ze dat gene laten doen waar ze blij van worden en ook goed in zijn.

Misschien zie ik het allemaal te negatief. Misschien wil de Belastingdienst de non-profit markt een lesje geven in de 5-P’s mix van marketing. Maar laat nou net de P van “Prijs” het meest de plank misslaan. Het lijkt me toch beter om meer te sturen op de andere P. De P van “Personeel”. Personeel dat met een glimlach hun werk doet en weer de dag goedmaakt van meneer De Boer (85 en weduwnaar). Of die andere P. Laat het “Product” nog beter aansluiten bij de wensen van mevrouw Distelhof (72 en zeer slecht ziend). Zij ziet liever dat de zorgverlener haar niet alleen de medicijnen komt brengen, maar ook met haar een wandelingetje maakt door haar favoriete park om de hoek.

Dagelijks spreek ik met diverse mensen uit de gezondheidssector en allemaal vertellen ze mij hetzelfde. Meer regels, minder geld, minder mensen, máár meer werk. Deze nieuwe methodiek leidt er dat door de inefficiëntie er miljoenen verdient gaan worden. Niet door de zorgverleners of zorgverzekeraars, maar door de Belastingdienst. Dat lijkt me niet alleen een sigaar uit eigen doos, maar een uiterst slechte ontwikkeling. Laat de zorgverleners doen waar ze goed in zijn. Het verlenen van zorg. Niemand wil toch dat zorgverlener Susanne door de toenemende administratieve druk niet langer 20 minuten, maar nog slechts 10 minuten aan zorg kan besteden.

Nog niet eerder heb ik de term non-profit zo passend bij deze sector gevonden. Mensen uit een donkere kamer, ergens in een jaren ’70 gebouw kunnen wellicht een betere term bedenken; iets van non-zorg of zo.