Uitdagingen in de capaciteitsplanning bij de brandweer
Hoe omarm je een flexpool in de zorg en hoe zet je de flexibele schil optimaal in? Download nu het whitepaper.
Lees meerMedewerkers vragen steeds vaker om voorspelbaarheid en rust in hun rooster. Basisroosters kunnen hierbij ondersteunen maar kennen ook een aantal belangrijke voorwaarden. Lees hier alles over basisroosters.
Een basisrooster is een individueel repeterend rooster waarbij elk medewerker een uniek rooster krijgt over een periode van bv 6 weken. Hierbij wordt zo goed mogelijk rekening gehouden met ieders vaste roosterwensen. Na week 6 volgt opnieuw week 1. Zo wordt het rooster uitgerold over een heel jaar.
Er zijn vele voordelen verbonden aan basisroosters. Toch is deze roostermethodiek niet voor iedere organisatie en afdeling geschikt. Hier zijn een aantal belangrijke randvoorwaarden voor een succesvolle toepassing:
Basisroosters zijn er in vele vormen en gradaties. De uiterste vorm is dat elke medewerker voor zijn volle contractomvang (=bruto uren) in het basisrooster is opgenomen. Dit schept enerzijds heel veel voorspelbaarheid maar tegelijk is het in de praktijk vaak onhoudbaar omdat je rekening moet houden met wijzigingen en personele uitval. De kans dat dit geplande basisrooster grotendeels overeenkomt met het gerealiseerde rooster is voor veel afdelingen klein. Er zijn echter ook allerlei tussenvormen mogelijk.
Een basisrooster schept verwachtingen naar zowel organisatie als medewerkers. Indien een team kiest voor een basisrooster, dan moeten er na publicatie zo min mogelijk wijzigingen komen op dit rooster. Mensen willen kunnen bouwen op het rooster en deze moet niet door allerlei factoren makkelijk gewijzigd worden. Het uitgangspunt is dat áls er wijzigingen plaatsvinden, dit minimale impact heeft op het afgesproken ritme. Dit betekent aandacht voor personele uitval en een flexibiliteitsplan.
Wanneer een afdeling kiest voor basisroosters is er één belangrijkste succesfactor: een capaciteitsplan. De afdeling moet de beschikking hebben over een capaciteitsplanning waarin op jaarbasis het werkaanbod en de beschikbare (netto) formatie op elkaar is afgestemd. Een capaciteitsplan zorgt ervoor dat planbare verstoringen inzichtelijk zijn en hier vroegtijdig op geanticipeerd kan worden.
Het wijzigen van werktijden of roostermethodiek brengt altijd onrust met zich mee en verdient een zorgvuldige implementatie. Basisroosters kennen belangrijke voordelen maar de impact van de verandering moet niet worden onderschat. PlanMen heeft ruime ervaring met het implementeren van basisroosters. Wil je meer weten over basisroosters en de toepasbaarheid binnen jouw organisatie? Neem contact op met 088 – 825 2525